3voor12.vpro.nl | 23 november 2011 | Tekst en foto’s: Hans Craal

Boot goede locatie voor cd-presentatie Zwerfhond

Het bitter schijnt door het zoete van de rock-’n-roll heen

De hartverwarmende recht voor zijn raap muziek van Zwerfhond wordt bestempeld als nedericana en doet menig in trui gestoken schippershart verwarmen. Een boot vol Hollandse rock-’n-roll.

Het bitter schijnt door het zoete van de rock-’n-roll heen

De hartverwarmende recht voor zijn raap muziek van Zwerfhond wordt bestempeld als nedericana en doet menig in trui gestoken schippershart verwarmen. Het is even zoeken naar het schip in die grauwe mist. Aan dek beland doen staal en water de kou doordringen tot op het bot. Een patrijspoort lonkt met een warme gloed van binnenuit. Knarsend opent zich het kleine deurtje, een smal trapje onthullend met daaronder in het ruim de belofte van een warme mensenmenigte. Zwerfhond is weer thuis.

De Nedericana van Zwerfhond doet menig in trui gestoken schippershart verwarmen. Het muzikale samenspel van Ivo, Jan Pieter, Dennis en Wilco steekt erg strak in elkaar. Hier straalt de podiumervaring vanaf. Ook de versgeplukte gastmuzikanten vinden hierin prima hun plek. De nieuwe set liedjes is wederom gevuld met goed gekozen in de moerstaal uitgesproken woorden. Allen precies op de juiste plek en wellicht daarom juist eerder onderhoudend dan verrassend. Soms ietwat aan de zoete en luchtige kant voor de zwerversziel. Het duurt even voor de ironie het bitter door het sweet van de rock-'n-roll doet schijnen. De in rap tempo gebrachte afsluiter Flikker Op laat daar echter geen misverstand over bestaan. En zo belandt deze hondenziel met een herinnering aan warmte terug in kou en mist.